Jdi na obsah Jdi na menu

Zdravá želva

 

Zdravou želvu poznáme podle toho, že nemá zakalená očíčka, nesípe a nemá bubliny u nosu. Také by neměla mít měkký krunýř.

Aspoň jednou týdně by jste jí měli kontrolovat krunýř:

1.) Opatrně želvu vezměte do ruky

2.) Chytněte ji, viz obrázek

3.) Nejlepší je chytit želvu oběma rukama, je to bezpečnější, než na obrázku

4.) Jemně zmáčkněte  želvu a jestli bude mít moc měkký krunýř, znamená to, že nemá dostatek vápníku a vitaminu D, který je pouze ze sluníčka.

5.) Karapax, což je horní krunýř, má být tvrdý jako kámen

6.) Plastron, což je dolní část krunýře, je o něco měkčí než karapax nebo může být stejně tvrdý.

7.) Pokud má želva měkký krunýř, dávejte jí hodně na sluníčko a také jí dodávejte vitamíny pro plazy, ale nepředávkujte ji.

8.) Pokud se to stane v zimě, vyhledejte zvěrolékaře, který se specializuje na plazy.

 Želva také může dostat parazity a v tom případě jí okamžitě odvezte ke zvěrolékaři, který se specializuje na plazy.

Aby jste předešli tomuto problému, pravidelně ( 1 - 2x týdně) jí koupejte ve vlažné vodě, tak aby měla stále hlavu nad vodou a nemusela vytahovat vysoko nad vodu. Po každém koupání jí natírejte olejíčkem proti parazitům. Já používám olejíček značky Tropical, jménem SaniRept, kterým se natírá pouze skořápka. Želva se jednou za čas " svléká z kůže ", což je úplně normální, dělá to každý plaz. Radši jí odlupující se kůži neloupejte, sama se jí zbaví.

Sípání, o kterém jsem se již  zmínila, si však nesmíme zaměnit se zvuky, které sameček vydává při páření. Když má želva kalná očíčka, je nachlazená nebo má zánět v oku. Musíme co nejdříve ke zvěrolékaři, který je specializován na plazy. Pokud má želva bublinky u nosu, je nachlazená a měli bychom co nejdříve zajít ke zvěrolékaři, který se specializuje na plazy. Pokud želva sípe, má zápal plic a musíme co nejrychleji ke zvěrolékaři, který je specializován na plazy. Pokud chováme více želv v jednom výběhu nebo teráriu, oddělíme nemocného jedince od ostatních a zbylé želvy vyndáme, vyčistíme a vydesinfikujeme terárium a pozorujeme zbylé želvy, jestli se u nich neprojevily příznaky nemoci. Nemocné želvy chováme odděleně, každou zvlášt v karanténě, což je terárium, kde se nachází pouze miska na vodu a na jídlo a nějaký úkryt ze zvou cihel a prkna nahoře. V tomto teráriu nesmí být žádný písek ani rašelina a musí zde být pouze předměty, které se snadno čistí. Každy den želvu přesuneme do krabice, karanténu vyčistíme a vydesinfikujeme a znovu tam želvu dáme, pak vyčistíme i tu krabici. Želvě svítíme UV lampou a normální lampou. Až se želva uzdraví, což může být již za několik dní ale také třeba několik měsíců, přesuneme ji zpátky do terária a ještě několk dní ji pozorujeme. Pokud se neprojevují žádné další příznaky nemoci, můžeme jí nechat v teráriu s ostatními želvami. Pokud se nám bude zdát nemocná, přesuneme jí zpátky do karantény a terárium znovu vyčistíme a vydesinfikujeme. Pokud si nejsme jisti, že se želva uzdravila, zajdeme s ní k veterináři.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Maruška - Chov želv

22. 4. 2019 21:26

Moc jste mi pomohly. Děkuji moc!!!

želva 007 - jak poznat druh želvy nebo jesti je to samec nebo samice

9. 2. 2016 15:53

Eva - Zdravá želva

24. 10. 2013 11:26

Dobry den, poprosím o radu,,máme tři želvy zelenave a dostali jsme malou stepni,,mužem ji dat k tem ostatním po karantene?Musi se nutné dělat rozbor trusu každy rok před spaním zelv?Dekuji Eva